Araştırma Makalesi

Civanadağ Bölgesi (Güğü-Balıkesir) Piroklastik Kayaçlarının Jeolojik, Petrografik ve Jeokimyasal Özellikleri, KB-Türkiye

Cilt: 2 Sayı: 2 29 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

Civanadağ Bölgesi (Güğü-Balıkesir) Piroklastik Kayaçlarının Jeolojik, Petrografik ve Jeokimyasal Özellikleri, KB-Türkiye

Öz

Çalışma alanı Balıkesir-Dursunbey ile Kütahya-Simav ilçeleri arasında yer almaktadır. Civanadağ tüfleri üzerinde yapılan arazi ve petrografik çalışmalara göre, birimin alt (pomza yığışım fasiyesi) ve üst (ince taneli laminalı fasiyes) fasiyes olmak üzere iki farklı fasiyesten oluştuğu belirlenmiştir. Alt fasiyes, metamorfik çakıl içerikli pomzaca zengin tüfler ile başlamakta olup, üst seviyelerde pomza ve litik bileşen boyutu azalmaktadır. İnce taneli ve yer yer laminalanma gösteren üst fasiyes ise, pembe renkli, litik-vitrik tüf, vitrik tüfler ve beyazımsı gri renkli litik-vitrik tüfler ile başlamaktadır. Beyaz renkli kristal-vitrik tüf ve vitrik-kristal tüf ile devam etmektedir. En üst seviyesi ise, yeşil renkli bol biyotitli kristal-vitrik tüfler ile temsil edilmektedir. Tüfler, aglomeralar ile son bulmaktadır. Civanadağ tüflerinin petrografik incelemelerinde saptanan pirojen mineraller; kuvars +sanidin  +plajioklas +biyotit ±amfiboldür. Riyolit, dasit bileşimli kalkalkalen karakterli özelliğe sahip Civanadağ tüflerinin ana oksit, iz ve nadir toprak element içerikleri tüfün gelişiminde fraksiyonel kristallenmenin önemli bir rol oynadığını, bu kristallenmenin başlıca K-feldispat ve plajiyoklas tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Ayrıca örümcek diyagramındaki yüksek K ve Rb içeriği, kabuk kirlenmesi ve magma karışımının varlığına işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] T. Ercan, A. Türkecan, A. Dinçel, E. Günay, Kula-Selendi (Manisa) dolaylarının jeolojisi. Jeoloji Mühendisliği, 17 (1983) 3-29.
  2. [2] A.M.C. Şengör, Türkiye’nin Neotektoniğinin esasları. Türk. Jeol. Kur. Konf. Ser. 2 (1980) 40.
  3. [3] A.M.C. Şengör, Cross-faults and differential stretching of hanging walls in regions of low angle normal faulting: Examples from western Turkey. In Continental Extensional Tectonics (eds M. P. Coward, J. F. Dewey and P. L. Hancock). Geological Society Special Publication no. 28 (1987) 575–89.
  4. [4] G. Seyitoğlu, B.C. Scott, Late Cenozoic crustal extension and basin formation in west Turkey. Geol. Mag., 128 (1991) 155–66.
  5. [5] G. Seyitoğlu, B.C. Scott, The cause of N–S extensional tectonics in western Turkey: Tectonic escape vs Back-arc spreading vs orogenic collapse. J. Geodyn,. 22 (1996) 145–53.
  6. [6] T. Emre, Gediz grabeninin jeolojisi ve tektoniği. Türk. J. Earth Sci. 5 (1996) 171-185.
  7. [7] G. Seyitoğlu, Late Cenozoic tectono-sedimentary development of the Selendi and Uşak-Güre basins; a contribution to the discussion on the development of east-west and North trending basins in western Anatolia. Geol. Mag. 134 (1997) 163-175.
  8. [8] G. Seyitoğlu, A. Duncan, N. Geoff, B. Scott, The evolution from Miocene potassic to Quaternary sodic magmatism in western Turkey: implications for enrichment processes in the litospheric mantle. Jour. of theVolc. And Geoth. Res. 76 (1997) 127-147.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Murat Kalkan *
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Türkiye

Yahya Ozpinar
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

30 Temmuz 2017

Kabul Tarihi

6 Şubat 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kalkan, M., & Ozpinar, Y. (2018). Civanadağ Bölgesi (Güğü-Balıkesir) Piroklastik Kayaçlarının Jeolojik, Petrografik ve Jeokimyasal Özellikleri, KB-Türkiye. Aksaray University Journal of Science and Engineering, 2(2), 95-115. https://doi.org/10.29002/asujse.331754

Cited By

Aksaray J. Sci. Eng. | e-ISSN: 2587-1277 | Period: Biannually | Founded: 2017 | Publisher: Aksaray University | https://asujse.aksaray.edu.tr