Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Havuç Üretim Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Risk Analizi

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 5 - 10, 15.12.2019

Öz

Bu çalışmada, Ankara ili Beypazarı
ilçesinde bulunan bir havuç temizleme ve paketleme tesisinde, TS 18001 İş
Sağlığı ve Güvenliği Sistemi çerçevesinde örnek bir risk analizi uygulamasının
gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, tesise yönelik muhtemel iş
kazalarının meydana gelme olasılıkları ve şiddetleri derecelendirilmiş, hesaplanan
riskler L tipi risk matrisine aktarılmıştır. Risk matrisi hesaplamaları
sonucunda 10 adet risk (Orta, Önemli ve Katlanamaz) önlem alınması gereken risk
grubu eşiği olan 8 puanının üstünde çıkmıştır. Tesisteki risklerin yarısının 1.
aşama (önemli ve katlanılamaz riskler), diğer yarısının ise 2. aşamada (orta
düzeydeki riskler) olduğu tespit edilmiştir. Risklerin giderilmesi için 6 aylık
bir periyod içerisinde çalışılması gereği önerilmiştir.

Kaynakça

  • Atayeter, S., Terzioğlu, E. (2009). Bir su ürünleri işleme tesisinde iş sağlığı ve güvenliği risk analizi uygulaması Gıda 34 (5): 287-293.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (2013). Meslek hastalıkları raporu, Eğitim Araştırma Merkezi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarımda iş sağlığı ve güvenliği el kitabı, Eğitim Araştırma Merkezi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (2019). Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü.Demeritt, D., Rothstein, H., Beaussier, A., Howard, M. (2015). Mobilizing risk: explaining policy transfer in food and occupational safety regulation in the UK. Environment and Planning A 47: 373–391.García, T., Ferreira, m., Rojas, M., Romero, J. (2019). The Virtual Reality in Olive Oil Industry Occupational Health and Safety: An Integrative Review. Occupational and Environmental Safety and Health 797-805.Holen, S., Utne, I., Holmen, I., Aasjord, H. (2018). Occupational safety in aquaculture – Part 2: Fatalities in Norway 1982–2015. Marine Policy 96: 193-199.Ilıman, E. (2015) Türkiye’de Meslek Hastalıkları. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Dergisi 1, 1.Qekwana , D., McCrindle, C., Oguttu, J., Grace D. (2017). Assessment of the occupational health and food safety risks associated with the traditional slaughter and consumption of goats in gauteng. South Africa, J. Environ. Res. Public Health, 14(4): 420.Shammi, M., Hasan, N., Rahman, M., Begum, K., Sikder, T., Bhuiyan,. M., Uddin, K. (2017). Sustainable pesticide governance in Bangladesh: socio-economic and legal status interlinking environment, occupational health and food safety. Environment Systems and Decisions 37(3):243–260.Şahin, O., Aka, A., Akpınar, S., Baltaş, E. (2010). Sofralık zeytin üretim tesislerinde gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 (1): 11-24.https://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-is-guvenligi/cay-endustrisinde-is-sagligi-ve-guvenligi/ (Anonim, 25.05.2019)http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari (Anonim, 25.05.2019)
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 5 - 10, 15.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Atayeter, S., Terzioğlu, E. (2009). Bir su ürünleri işleme tesisinde iş sağlığı ve güvenliği risk analizi uygulaması Gıda 34 (5): 287-293.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (2013). Meslek hastalıkları raporu, Eğitim Araştırma Merkezi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarımda iş sağlığı ve güvenliği el kitabı, Eğitim Araştırma Merkezi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (2019). Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü.Demeritt, D., Rothstein, H., Beaussier, A., Howard, M. (2015). Mobilizing risk: explaining policy transfer in food and occupational safety regulation in the UK. Environment and Planning A 47: 373–391.García, T., Ferreira, m., Rojas, M., Romero, J. (2019). The Virtual Reality in Olive Oil Industry Occupational Health and Safety: An Integrative Review. Occupational and Environmental Safety and Health 797-805.Holen, S., Utne, I., Holmen, I., Aasjord, H. (2018). Occupational safety in aquaculture – Part 2: Fatalities in Norway 1982–2015. Marine Policy 96: 193-199.Ilıman, E. (2015) Türkiye’de Meslek Hastalıkları. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Dergisi 1, 1.Qekwana , D., McCrindle, C., Oguttu, J., Grace D. (2017). Assessment of the occupational health and food safety risks associated with the traditional slaughter and consumption of goats in gauteng. South Africa, J. Environ. Res. Public Health, 14(4): 420.Shammi, M., Hasan, N., Rahman, M., Begum, K., Sikder, T., Bhuiyan,. M., Uddin, K. (2017). Sustainable pesticide governance in Bangladesh: socio-economic and legal status interlinking environment, occupational health and food safety. Environment Systems and Decisions 37(3):243–260.Şahin, O., Aka, A., Akpınar, S., Baltaş, E. (2010). Sofralık zeytin üretim tesislerinde gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 (1): 11-24.https://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-is-guvenligi/cay-endustrisinde-is-sagligi-ve-guvenligi/ (Anonim, 25.05.2019)http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari (Anonim, 25.05.2019)
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Saliha Çetinyokuş 0000-0001-9955-6428

Emre Yeniay 0000-0002-4063-3502

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2019
Kabul Tarihi 9 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çetinyokuş, S., & Yeniay, E. (2019). Havuç Üretim Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Risk Analizi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(3), 5-10.