BibTex RIS Kaynak Göster

Bingöl’den Toplanan Arı Polenlerinde Malondialdehid Düzeylerinin İki Farklı Yöntemle Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 40 - 44, 01.06.2012

Öz

Polenin lipid peroksidasyonunu engellediği, pek çok serbest oksijen radikallerinin neden olduğu oksidan hasarı önlediği yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Bu çalışmada Bingöl ili merkeze bağlı Gökdere köyü ( 1565 rakım), Adaklı ilçe merkezi (1500 rakım), Adaklı’ya bağlı Şirnan köyü (1810 rakım), Karlıova ilçe merkezi (1940 rakım) ve Karlıova merkez Kanireş civarı ( 1940-2000 rakım) olmak üzere Bingöl’ün beş farklı yerinden toplanan arı polenlerindeki MDA düzeylerini HPLC ve TBA yöntemiyle belirlemek ve bu konuda literatür bilgisine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. HPLC metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı açısından gruplar arası kıyaslandığında, Karlıova ve Kanireş dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel farkın (p>0,05) olmadığı görüldü. TBA metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı açısından gruplar arası kıyaslandığındaysa, Şirnan dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel farkın (p>0,05) olmadığı görüldü. Sonuç olarak takriben 8 ay kadar serin ve karanlık ortamda kalan polen ektraktlarının önemli miktarda antioksidan aktivite kaybına uğradığı, bu çevresel şartların da serbest radikal koruyucu aktivite düzeylerini azaltıp lipid peroksidasyon düzeylerini arttırdığı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Krell, R. 1996. Value-added products from beekeeping. FAO Agricultural Services Bulletin, 124: 409p, Rome.
  • Orzáez Villanueva, M. T., Díaz Marquina, A., Bravo Serrano, R., Blazquez Abellán, G. 2002. The importance of bee-collected pollen in the diet: a study of its composition. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 53(3): 217-224.
  • Standifer, L. N. 2003. Honeybee nutrition supplemental feeding. http: // maarec. cas. psu. edu/ bkCD/ HBBiology/ nutrition-supplements. htm.
  • Stanley, R. G., Linskens, H. F. 1985. Pollen Biologie, Biochemie Gewinnungund. Verwendung. Urs Freund Verlag Greifenberg-Ammersee. 344s.
  • Karataş, F., Munzuroğlu, Ö., Gür, N. 2000. Arı polenlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum
  • düzeylerinin araştırılması. F.Ü. Fen ve Müh. Bilimleri Dergisi, 12(1): 219-224.
  • McNally, J.B., McCaughey, W. F., Standifer, L. N., Todd, F. E. 1965. Partition of excreted nitrogen from honeybees fed various proteins. J Nutr, 85: 113-116. 7. Karataş, F., Şerbetçi, Z. 2008. Arı polenlerindeki adrenalin ve noradrenalin miktarlarının HPLC ile belirlenmesi. F.Ü. Fen ve Müh. Bilimleri Dergisi, 20 (3): 419-422.
  • Williams, M. H. 1994. Theuse of nutrition alergo genicaids in sports: Is it an ethicalissue?, International Journal of Sport Nutrition, 4: 120- 131.
  • Linskens, H. F.,Jorde, W. 1997. Pollen as food and medicine – A review. Economic Botany, 51(1): 78-86.
  • Almaraz-Abarca, N.,Campos, MG., Ávila-Reyes, JA., Naranjo-Jiménez, N., Corral, JH. 2007, Antioxidant Activity of Polyphenolic Extract of Monofloral Honeybee-collected Pollen from mesquite (Prosopisjuliflora, Leguminosae), J. FoodCompos Anal., 20: 119-124.
  • Silva, T.M.S., Camara, C.A., SilvaLins A.C., Barbosa-Filho, J.M. 2006. Chemical composition and free radical scavenging activity of pollenloadsfromstinglessbee Meliponasubnitida Ducke, J Food Compos Anal, 19: 507-511.
  • Šaric´, A. Balog, T., Sobocˇanec, S., Kušic´, B., , Šverko, V., Rusak,G., Likic´, S. 2009. Antioxidant effects of flavonoid from Croatian Cystusincanus L. richbeepollen. Food Chem Toxicol., 47: 547–554.
  • Moreira, L., Dias, L.G., Pereira, J.A. ve Estevinho, L. 2008. Antioxidant properties, total phenols and pollen analysis of propolis samples from Portugal, Food Chem Toxicol., 46: 3482-3485.
  • Eraslan, G., Kanbur, M. ve Silici, S. 2008. Effect of carbaryl on some biochemical changes in rats: The ameliorative effect of bee polen, Food Chem Toxicol., 47: 86 - 91.
  • Jo Bright Simon J., Hiscock, Philip E. ve James, John T. 2009. Hancock Pollen generates nitricoxide and nitrite: a possible link to pollen-induced allergic responses, Plant Physiol Biochem., 47: 1, 49.
  • Surapaneni, K.M.,Venkataramana, G. 2007. Status of lipid peroxidation, glutathione, ascorbic acid, vitamin E andantioxidant enzymes in patients with osteoarthritis, Indian J. Med. Sci., 61: 9-14.
  • Dawn, B.M., Allan, D.M., Colleen, MS., Lippincott Williams &Wilkins. 1996. Basic Medical Biochemistry a Clinical Approach. Baltimore, Maryland.
  • Kutlu, M.A. 2010. Organik Bal Üreticisinin El Kitabı, Genç ilçesi - Bingöl, 77-78s.
  • Morais, M., Moreira, L., Feas, X.,. Estevinho, L.M. 2011. Honeybee-collected pollen from five Portuguese Natural Parks: Palynological origin, phenolic content, antioxidant properties and antimicrobial activity, Food and Chemical Toxicology 49: 1096–1101
  • Karatas F, Karatepe M, Baysar A. 2002. Determination of free malondialdehyde in human serum by high performance liquid chromatography. Anal Biochem., 311: 76-79.
  • Draper HH, Hadley MA., Squires EJ, Mahmoodi H, Wu J, Agarwal S. 1993. Comparative evaluation of thiobarbituric acid methods for the determination of malondialdehyde in biological materials. Free Radic Biol Med.,15: 353–63.
  • Tamer, L., Polat, G., Eskandari, G., Ercan, B., Atik, U. 2000. Serbest Radikaller, Mersin Üniv. Tıp Fak. Dergisi, 1: 52-58.
  • Dündar, Y., Aslan, R. 2000. Hekimlikte Oksidatif Stres ve Antioksidanlar, A.K.Ü. Yayın no: 29. Uyum Ajans Ankara, 1. Basım.
  • Haščík, P.,Bobko, M., Kačániová, M., Pochop, J., et.al. 2011. Oxidative Stability of Chicken Meat After Pollen Extract Application In Their Diet, Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences, 1: 70 – 82.
  • Eraslan, G., Kanbur, M., Silici, S., Liman, B.C., Altınordulu, S., Sarıca, Z.S. 2009. Evaluation of protective effect of bee pollen against propoxur toxicity in rat, Ecotoxicology and Environmental Safety 72: 931–937
  • Başak, S.Ş., Candan, F. 2008. İtü Fen Blimleri Dergisi, Cilt:6, Sayı:1: 14-26.
  • Arora, A., Sairam, R.K. and Srivastava, G.C. 2002. Oxidative stress and antioxidative systems in plants, Curr. Sci., 82: 1227–1238.
  • Campos, M.G.,Webby, R.F., Markham, K.R, 2003. Age-Induced Diminution of free radical scavening capacity in bee pollen sand the contribution of consistent flavonoids. J Agr Food Chem., (3): 742-745.
Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 40 - 44, 01.06.2012

Öz

Kaynakça

  • Krell, R. 1996. Value-added products from beekeeping. FAO Agricultural Services Bulletin, 124: 409p, Rome.
  • Orzáez Villanueva, M. T., Díaz Marquina, A., Bravo Serrano, R., Blazquez Abellán, G. 2002. The importance of bee-collected pollen in the diet: a study of its composition. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 53(3): 217-224.
  • Standifer, L. N. 2003. Honeybee nutrition supplemental feeding. http: // maarec. cas. psu. edu/ bkCD/ HBBiology/ nutrition-supplements. htm.
  • Stanley, R. G., Linskens, H. F. 1985. Pollen Biologie, Biochemie Gewinnungund. Verwendung. Urs Freund Verlag Greifenberg-Ammersee. 344s.
  • Karataş, F., Munzuroğlu, Ö., Gür, N. 2000. Arı polenlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum
  • düzeylerinin araştırılması. F.Ü. Fen ve Müh. Bilimleri Dergisi, 12(1): 219-224.
  • McNally, J.B., McCaughey, W. F., Standifer, L. N., Todd, F. E. 1965. Partition of excreted nitrogen from honeybees fed various proteins. J Nutr, 85: 113-116. 7. Karataş, F., Şerbetçi, Z. 2008. Arı polenlerindeki adrenalin ve noradrenalin miktarlarının HPLC ile belirlenmesi. F.Ü. Fen ve Müh. Bilimleri Dergisi, 20 (3): 419-422.
  • Williams, M. H. 1994. Theuse of nutrition alergo genicaids in sports: Is it an ethicalissue?, International Journal of Sport Nutrition, 4: 120- 131.
  • Linskens, H. F.,Jorde, W. 1997. Pollen as food and medicine – A review. Economic Botany, 51(1): 78-86.
  • Almaraz-Abarca, N.,Campos, MG., Ávila-Reyes, JA., Naranjo-Jiménez, N., Corral, JH. 2007, Antioxidant Activity of Polyphenolic Extract of Monofloral Honeybee-collected Pollen from mesquite (Prosopisjuliflora, Leguminosae), J. FoodCompos Anal., 20: 119-124.
  • Silva, T.M.S., Camara, C.A., SilvaLins A.C., Barbosa-Filho, J.M. 2006. Chemical composition and free radical scavenging activity of pollenloadsfromstinglessbee Meliponasubnitida Ducke, J Food Compos Anal, 19: 507-511.
  • Šaric´, A. Balog, T., Sobocˇanec, S., Kušic´, B., , Šverko, V., Rusak,G., Likic´, S. 2009. Antioxidant effects of flavonoid from Croatian Cystusincanus L. richbeepollen. Food Chem Toxicol., 47: 547–554.
  • Moreira, L., Dias, L.G., Pereira, J.A. ve Estevinho, L. 2008. Antioxidant properties, total phenols and pollen analysis of propolis samples from Portugal, Food Chem Toxicol., 46: 3482-3485.
  • Eraslan, G., Kanbur, M. ve Silici, S. 2008. Effect of carbaryl on some biochemical changes in rats: The ameliorative effect of bee polen, Food Chem Toxicol., 47: 86 - 91.
  • Jo Bright Simon J., Hiscock, Philip E. ve James, John T. 2009. Hancock Pollen generates nitricoxide and nitrite: a possible link to pollen-induced allergic responses, Plant Physiol Biochem., 47: 1, 49.
  • Surapaneni, K.M.,Venkataramana, G. 2007. Status of lipid peroxidation, glutathione, ascorbic acid, vitamin E andantioxidant enzymes in patients with osteoarthritis, Indian J. Med. Sci., 61: 9-14.
  • Dawn, B.M., Allan, D.M., Colleen, MS., Lippincott Williams &Wilkins. 1996. Basic Medical Biochemistry a Clinical Approach. Baltimore, Maryland.
  • Kutlu, M.A. 2010. Organik Bal Üreticisinin El Kitabı, Genç ilçesi - Bingöl, 77-78s.
  • Morais, M., Moreira, L., Feas, X.,. Estevinho, L.M. 2011. Honeybee-collected pollen from five Portuguese Natural Parks: Palynological origin, phenolic content, antioxidant properties and antimicrobial activity, Food and Chemical Toxicology 49: 1096–1101
  • Karatas F, Karatepe M, Baysar A. 2002. Determination of free malondialdehyde in human serum by high performance liquid chromatography. Anal Biochem., 311: 76-79.
  • Draper HH, Hadley MA., Squires EJ, Mahmoodi H, Wu J, Agarwal S. 1993. Comparative evaluation of thiobarbituric acid methods for the determination of malondialdehyde in biological materials. Free Radic Biol Med.,15: 353–63.
  • Tamer, L., Polat, G., Eskandari, G., Ercan, B., Atik, U. 2000. Serbest Radikaller, Mersin Üniv. Tıp Fak. Dergisi, 1: 52-58.
  • Dündar, Y., Aslan, R. 2000. Hekimlikte Oksidatif Stres ve Antioksidanlar, A.K.Ü. Yayın no: 29. Uyum Ajans Ankara, 1. Basım.
  • Haščík, P.,Bobko, M., Kačániová, M., Pochop, J., et.al. 2011. Oxidative Stability of Chicken Meat After Pollen Extract Application In Their Diet, Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences, 1: 70 – 82.
  • Eraslan, G., Kanbur, M., Silici, S., Liman, B.C., Altınordulu, S., Sarıca, Z.S. 2009. Evaluation of protective effect of bee pollen against propoxur toxicity in rat, Ecotoxicology and Environmental Safety 72: 931–937
  • Başak, S.Ş., Candan, F. 2008. İtü Fen Blimleri Dergisi, Cilt:6, Sayı:1: 14-26.
  • Arora, A., Sairam, R.K. and Srivastava, G.C. 2002. Oxidative stress and antioxidative systems in plants, Curr. Sci., 82: 1227–1238.
  • Campos, M.G.,Webby, R.F., Markham, K.R, 2003. Age-Induced Diminution of free radical scavening capacity in bee pollen sand the contribution of consistent flavonoids. J Agr Food Chem., (3): 742-745.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Naci Ömer Alayunt Bu kişi benim

Yusuf Karagözoğlu

Mehmet Ali Kutlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE N. Ö. Alayunt, Y. Karagözoğlu, ve M. A. Kutlu, “Bingöl’den Toplanan Arı Polenlerinde Malondialdehid Düzeylerinin İki Farklı Yöntemle Belirlenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 40–44, 2012.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr