Sürekli ve güvenli kaba yem üretiminin en önemli unsuru olan yem bitkileri, hayvansal üretimin güvencesi niteliğinde olup ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Şanlıurfa’da yem bitkileri eken çiftçilerin sosyo-ekonomik profili belirlenerek analiz edilmiş ve buna bağlı olarak da yem bitkisi ekim alanlarının yaygınlaştırılabilmesi için öneriler geliştirilmiştir. Katılımcıların yem bitkisi üretim yılı ortalaması 8.27 yıl, tarımsal ortalama gelir ise 180.1 TL/dekar olup, bunun 79.42 TL’si yem bitkilerinden elde edilmektedir. Yem bitkisi üreticilerinin %44.1’i ticari hayvancılık yapmaktadırlar. Katılımcıların %61’i yem bitkisi desteğinden faydalanmakta olup, yem bitkisi üretmenin diğer ürünlere göre daha karlı olduğunu düşünenlerin oranı %34.2’dir. Yem bitkisi üreticisi olmaktan memnun olanların oranı %25.2’dir. Danışmanlık ücreti ödeme istekliliğine sahip olanların oranı %18.4 olup, ortalama ödeme isteklilikleri 27.57 TL/dekar/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu miktar, yem bitkisi ekim alanlarının yaygınlaştırılması için yapılacak harcamalarda, ortak finansman olarak düşünülmelidir. Bu çalışma araştırmacılara, karar vericilere ve tarımsal politika uygulayıcılara faydalı bilgiler sunmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Submission Date | March 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 - Turkish Economy |
As the first video article in Turkey, it was featured in the Journal of Ekonomi.
Instagram: @journalofekonomi
YouTube: Journal of Ekonomi
---------------------------------------------------------
View Watch Video Articles
---------------------------------------------------------
* (Kuru ve Balkan, 2020: Türkiye Ekonomisi Özel Sayısı, 5-9)
* (Işık et al., 2019: 1(1): 1-27)
* (Radulescu and Sandra, 2019 1(1): 28-32)
* (Berger, 2019, 1(1): 43-48)
* (Özelli, 2019 1(1): 49-83)
* (Crenguta, 2019 1(1): 84-86)
-------------------------------------------------------