Türkiye’de süt sığırı işletmelerinin entansif hale gelmesiyle, atık ve kirletici miktarı da artmaktadır. Ruminant hayvanlar olmaları nedeniyle önemli CH4 (metan) emisyon kaynağı olarak görülmektedir. Ayrıca gübre yönetiminden kaynaklanan N2O emisyonları da atmosferde tehlike oluşturmaktadır. CH4 ve N2O gazlarının atmosferde ısıyı absorbe kapasiteleri yüksektir, bu nedenle küresel ısınmaya etkileri üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’deki mevcut süt sığırı işletmelerinin enterik fermantasyon ve gübre yönetiminden kaynaklanan küresel ısınma potansiyeli ve Bursa ilinin katkısı, IPCC tarafından tanımlanan Tier-1 yöntemi yardımıyla belirlenmiştir. Hesaplamalar sonucuna Türkiye’deki süt sığırı işletmelerinin küresel ısınma potansiyeli 53.5 Tg CO2 ve Bursa’nın potansiyeli ise 0.70 Tg CO2 olarak hesaplanmıştır. Küresel ısınma potansiyeline en büyük negatif etkiyi N2O emisyonlarının oluşturduğu görülmüş ve çeşitli önleme önerileri sunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | December 9, 2020 |
Acceptance Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 2 |